torsdag 28 februari 2013

Att vara IT-laglig

Användandet av datorer i undervisningen har öppnat för nya möjligheter i undervisningen jämfört med tidigare. Vi kan arbeta med tidningsartiklar från nätet, se filmer i olika format och presentera material med beskrivande illustrationer. Men vad är lagligt att visa och använda?

Lärarnas Nyheter reder ut vad som är lagligt i artikeln Så slipper du bli en IT-brottsling.

torsdag 14 februari 2013

Bett 2013: Learnify




Learnify är ett digitalt verktyg där du kan skapa egna samlingar med lärresurser eller använda färdiga samlingar som andra lärare har skapat. Även eleverna kan skapa material tillsammans. Du kan också kommunicera med elever i blogg, chatt, eller använda "kursplatser" som påminner om Facebook.

I Learnify har enkelhet prioriterats och verktyget är på svenska.

http://www.learnify.se


fredag 8 februari 2013

Bett 2013: skapa WebApps


Vill du låta eleverna presentera sina arbeten i ett smartphonevänligt format? Eller har du kanske upptäckt att dina elever alltid använder små skärmar när de besöker din webbplats? Bygg WebApps!

En WebApp ser ut och fungerar som en vanlig app, men den installeras inte i telefonen. Ikonen på skrivbordet är en länk och därför krävs internetuppkopling för att "appen" ska fungera. Formatet är i första hand anpassat för att visas på smartphones och surfplattor men det går också att se ”appens” innehåll i en dators webbläsare.

När man bygger sin app ser man hela tiden hur det kommer att se ut och fungera på olika skärmar.

AppShed är ett webbaserat verktyg där man kan bygga sina Webbappar på ett hyfsat enkelt sätt. Men även om tanken är att elever (även yngre) ska kunna hantera programmet finns det också en del mer avancerade möjligheter.

Exempel på en WebApp skapad med AppShed: http://appshed.com/appbuilder/549#549/7367 Testa gärna öppna den på en liten skärm!

För nybörjarna finns övningsmaterial och bra instruktionsfilmer i kursformat på AppShedsYouTubekanal.

http://appshed.com

Bett 2013: Granskning av datoranvändandet i svenska skolor


Under Bett-dagarna i London presenterade Skolinspektionen sin granskning av hur datorer hittills kommit till användning i de svenska skolorna.

Granskningen utfördes under 2012 på 120 skolor i 40 kommuner. Få av dem kan hittills visa att de flitigt och genomtänkt använder sig av datorer och annan IT-utrustning i undervisningen. Ett vanligt problem är att inköpen av teknik inte följts upp med satsningar på att utveckla pedagogiken.

- Det är en miss att man kört ut massor av datorer och att lärare sedan inte har vetat vad de ska använda dem till, sade Marie-Helén Arnborg, inspektionsdirektör på Skolinspektionen när hon presenterade granskningen vid Datorn i Utbildningens seminarier under Bett-dagarna.

Skillnaderna är ofta stora inom skolorna. Några lärare är entusiastiska och se stora möjligheter med datorn i undervisningen, andra är skeptiska och ser inte hur den nya tekniken kan förbättra något.

- En sak som verkar viktig är att det finns en röd tråd från politiker, via rektorer och ner till lärare. Finns det en samsyn där, då leder det ofta till bra resultat. Saknas det blir det svårare, sade Marie-Helén Arnborg


torsdag 7 februari 2013

Bett 2013: samarbete med Smartboard

Låt eleverna vara delaktiga under Smartboardlektionerna!


Med Extreme Collaboration kan eleverna lägga upp text direkt till Smartboarden så att alla kan bidra med tankar och idéer. Det funkar med alla internetuppkopplade enheter, oavsett om eleverna har smartphones, surfplattor eller datorer.

Extreme Collaboration är ett tilläggsprogram till Smartboardens programvara Notebook. Programvaran är än så länge i betaversion. I en kommande betalvariant av programmet ska man även kunna lägga upp bilder.

Läs mer om hur det funkar här.

tisdag 5 februari 2013

Bett 2013 i korthet

Bett-mässan i London var från början en rent brittisk angelägenhet, men svenskarna blir fler och fler. Mellan 3000 och 4000 svenska skolmänniskor fanns på plats i år. Flera svenska organisationer och företag ordnar egna visningar och seminarier under Bett-mässan.

En stor andel av besökarna på Bett-mässan i London är svenskar.

I år hade Bett-mässan flyttat ut till den nybyggda mässhallen Excel nära de olympiska anläggningarna i östra delarna av London. Mässlokalen var enorm, kändes som tio Coop-varuhus ungefär.

Bland det som förekom flitigt bland utställarna fanns interaktiva skärmar av olika sorter, lärplattformar, nya hård- och mjukvaror för inlärning i olika ämnen. Många av de spännande verktyg och program som visades finns ännu inte i svenska versioner, men ett besök på mässan visar vad som är på gång.

Förkortningen Bett står för British Education and Training Technology.

Bett 2013: kontroll på datorerna i klassrummet

Vill du kunna styra elevernas datoranvändning i klassrummet?

På Bett-mässan visade företaget Netsupport ett program som tillåter läraren att på sin egen skärm se vad varje elev i klassrummet gör på sin dator. 

Läraren kan också stänga av elevernas tillgång till internet, göra elevernas skärmar blanka om läraren vill ha allas uppmärksamhet, eller visa samma skärmbild på alla elevers datorer vid exempelvis genomgångar. Läraren kan också kontrollera elevernas möjlighet att skriva ut från datorn.

Bild från Netsupports hemsida.

Programmet innehåller också en del pedagogiska redskap som möjliggör diskussioner, frågesporter och annat i klassrummet. Lärarens kontroll över elevdatorerna fungerar via en sändare i klassrummet.

Om du är nyfiken på hur det fungerar finns information och en testversion av programmet att ladda ner på företagets hemsida:
http://www.netsupportschool.com/SE/index.asp

För att använda Netsupport måste skolan köpa programmet och licenser. Det kan tänkas dyka upp fler liknande program på marknaden som pressar priserna. Eller så håller man koll på datoranvändningen i klassrummet på gammalt hederligt vis genom diskussion med eleverna, gratis.  

måndag 4 februari 2013

Bett 2013: E-läroböckerna måste vässas

Kommer läroböckerna att finnas kvar i en alltmer datoriserad och uppkopplad skola? Kanske det. Men förlagen inser att de i så fall måste spotta upp sig.

På Bett-mässan fanns exempel på både den första generationens e-läromedel och en del nyare och mer utvecklade varianter.

Den första generationen består i stort sett av inskannade boksidor i pdf-format. Man kan läsa boken på skärmen och söka efter ord. Men det är ungefär allt.

Läromedelförlaget Natur & Kulturs monter på Bett-mässan i London.
Nyare sorter gör det möjligt att läsa texten i såväl datorn som mobilen och att titta på bildspel, animationer och filmer. Än mer spännande är exempel på nya e-läromedel som också fungerar som kursplattform. I dessa kan läraren skriva in instruktioner, kommentarer och länka till intressanta sidor på internet. Det går också att konstruera uppgifter och se vad varje elev antecknar och jobbar med i sin bok.

- Vi inser att vi måste hitta en modell som både erbjuder färdigproducerat innehåll, ger tillgång till information på nätet och ger läraren möjlighet att skapa sitt eget material, sade Lars Åkerblom på Gleerups förlag vid ett av Datorn i Utbildningens seminarier under Bett-mässan.

Många frågor ställs kring priset. Kring 100 kronor per elev och år tycks vara ett pris som förlagen siktar in sig på. Frågan är om det anses tillräckligt lågt bland inköparna. Om livslängden för en vanlig lärobok är åtminstone tre år så blir e-läromedlen minst lika dyra. Därtill kommer att en stor del av läromedelsbudgeten numera slukas av elevdatorer eller läsplattor.