torsdag 31 januari 2013

Bett 2013: Super Mario på idrottslektionen


Fotbollsspelare gillar idrotten i skolan. Datanördar tycker ofta att den är tråkig. 

För att få alla att vilja röra på sig har idrottsläraren Daniel Gomejzon på Väsby Nya Gymnasium använt dataspel och IT för att skapa helt nya aktiviteter på lektionerna. Aktiviteter som också spelfantasterna tycker om.

- Jag frågade några elever vad de gillade att göra. Det var att spela Counter Strike på datorn. Okej, sade jag, då ska vi spela Counter Strike på nästa idrottstimme, berättade Daniel på ett av seminarierna som Datorn i utbildningen (DIU) ordnade i sambande med årets Bett-mässa i London.

Elever som idrottar på fritiden kan älska att spela bollspel på idrottslektionerna.
För andra elever kan det behövas inspiration från exempelvis dataspel som Super Mario Bros för att det ska vara kul att röra sig fysiskt.
Daniel Gomejzon är själv före detta elitspelare i fotboll, men tycker att idrottsundervisningen måste släppa taget om de traditionella sporterna om den ska hjälpa eleverna att hitta glädjen i fysisk aktivitet. 

En elev som redan idrottar kan med liv och lust kasta sig in i en handbollsmatch, men andra elever kan behöva en helt annan sorts inspiration för att tycka det är kul att springa, hoppa och kasta. Daniel Gomejzon och hans kollega har hittat på ett flertal övningar som utgår från olika dataspel eller filmer. Eleverna löser problem, samlar poäng, klarar nivåer och utför spännande uppdrag alltmedan de kanske springer en hinderbana, orienterar i skogen eller rör sig till musik. Regler och bakgrundsstory hämtas från spel som Metal  Gear eller Super Mario. 

Daniel Gomejzon, idrottslärare på Väsby Nya Gymnasium
- Idrottsämnet är sällan särskilt mycket representerat i en-till-en-satsningar. Jag blev uppmuntrad av vår rektor att få med datorn som aktiv del i undervisningen. Sedan är datorn i och för sig också väldigt bra för eleverna att använda till att dokumentera det de gör och lär sig på idrotten. Mina elever för träningsdagböcker och filmar egna arbeten. 

Daniel Gomejzon säger att satsningen lett till bättre resultat i form av mer rörelseglädje, ökat deltagande och ökad måluppfyllselse hos eleverna.




tisdag 29 januari 2013

Bett 2013: bilder

Den 30 januari åker jag och Peter till BETT-mässan i London. Jag lägger ut bilder därifrån här:

(bilden är en länk)

torsdag 24 januari 2013

IFous-träff 2 om entreprenöriellt lärande

På Uppsala slott 22-23 januari hölls den andra träffen i ett forsknings- och fortbildningsprojekt om entreprenöriellt lärande.

Projektet drivs av iFous i samverkan med Umeå universitet. Lapplands Gymnasium deltar med rektorer och lärare från samtliga fyra skolor.

Tomas Kroksmark föreläser i rikssalen på Uppsala slott under iFous-träffen om entreprenöriellt lärande.

Tanken med projektet är att de deltagande skolorna ska utveckla entreprenöriella förhållningssätt och metoder i undervisningen. På träffen i Uppsala pratade PG Hallberg och Åsa Falk-Lundkvist om motivationens väsen och gott medarbetarskap. Professor Tomas Kroksmark berättade om ett utvecklingsprojekt på en F-9-skola i Jönköpings kommun där lärare forskar kring sin egen skola och undervisning.

Inom projektet kommer ett antal av de deltagande skolorna att bli föremål för studier kring hur entreprenöriellt lärande fungerar i praktiken. Projektet är treårigt.

fredag 11 januari 2013

PIM - en grundkurs i datoranvändning

Skolverket har på nätet en enkel grundkurs i praktisk IT- och mediekompetens, förkortat PIM.

Kursen innehåller instruktioner om exempelvis:
... hur du öppnar, sparar och sorterar dina dokument i datorn
... hur du söker på internet och gör bokmärken för sidor du besöker ofta
... hur du skriver i ordbehandlingsprogram som Word (eller Open Offices motsvarighet Writer)
... hur du gör presentationer i PowerPoint (eller Open Offices motsvarighet Impress)


Klicka här så kommer du till PIM-kursen!

torsdag 10 januari 2013

jeopardylabs

Det kom ett mail från en lärare:

   Hej!
   Vill du göra egna jeopardy?
   https://jeopardylabs.com/
   http://www.superteachertools.com/jeopardy/
   Två olika verktyg. Var så goda!
   Hälsningar
   Gudrun

Har du också tips på bra verktyg som du testat? Maila oss!